×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gyprocplaten-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Een scheidingswand plaatsen met behulp van gyprocplaten

Wil je een grote ruimte herindelen in kleinere ruimtes, dan zijn scheidingswanden met gyprocplaten de ideale oplossing. Gyproc scheidingswanden zijn goedkoop, makkelijk en snel op te zetten, en je hebt bovendien heel veel mogelijkheden op vlak van sterkte, geluidsisolatie en flexibiliteit.

Laten we eens kijken welke soorten scheidingswanden mogelijk zijn, hoe je ze opbouwt, en hoeveel het zou kosten om ze te laten plaatsen.

In dit artikel:

Waarom kiezen voor een Gyproc scheidingswand?

Er zijn heel wat interessante redenen om je scheidingswanden op te bouwen met gyprocplaten.

+ Een scheidingswand met gyprocplaten is heel snel en makkelijk opgezet. Afhankelijk van de grootte van het project kan je zo'n wand in 1 à 2 dagen opzetten.

+ Omwille van de eenvoud, is deze oplossing ook heel goedkoop.

+ Je kan ruimtes heel flexibel indelen met gyproc scheidingswanden. Je hebt heel veel mogelijkheden op vlak van afmetingen en vormen. Gyproc scheidingswanden kan je zo hoog en zo breed maken als je zelf wil.

+ Verderop in dit artikel kan je zien dat er verschillende soorten scheidingswanden mogelijk zijn, afhankelijk van je behoefte. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor zeer stevige scheidingswanden, of voor geluidsdichte scheidingswanden.

+ Indien de scheidingswanden niet meer nodig zijn, kunnen ze ook heel snel terug gedemonteerd worden. Bovendien kan dit zonder schade, zodat je ze later kan recycleren.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Gyprocwerken laten uitvoeren? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een aannemer te zoeken? Wij doen het voor jou!

Bespaar tijd en moeite. Contacteer een gyprocspecialist!

Benieuwd naar het tarief van een professionele aannemer?

Vergelijk prijzen van professionele aannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Gyprocwerken laat je best uitvoeren door een professionele vakman. Je bespaart tijd en moeite, en bovendien krijg je een perfect resultaat. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
gyprocwerken specialist

aanvraag starten


gyproc scheidingswand © Shutterstock - Met scheidingswanden in gyprocplaten kunnen grote ruimtes, zoals commerciële ruimtes, makkelijk worden onderverdeeld in kleinere ruimtes

Hoe wordt een scheidingswand met gyprocplaten opgebouwd?

Een scheidingswand met gyprocplaten wordt steeds opgebouwd met behulp van een metalen of een houten frame. In de praktijk wordt echter meer gekozen voor een metalen frame.

De opbouw van het frame is dus de eerste stap in het monteren van de scheidingswand. Het frame wordt opgebouwd op basis van metalen studs, die aan de vloer, de muur en het plafond worden vastgeschroefd. Indien die er nog niet is, is het interessant om eerst de vloer te leggen. Hierdoor kan de vloer netjes onder de scheidingswand door lopen.

Nadat het frame is opgebouwd, worden de gyprocplaten op het frame vastgemaakt. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden, maar meestal wordt gekozen voor schroeven.

Wanneer alle gyprocplaten op het frame zijn vastgemaakt, moeten de voegen nog worden behandeld met een voegband en een jointfiller. Hierdoor is de wand mooi egaal afgewerkt, en klaar om verder geschilderd of behangen te worden.

Soms wordt gekozen voor extra stevige of geluidsdichte scheidingswanden. In dat geval zal men bijvoorbeeld twee metalen frames naast elkaar monteren, of een frame langs de twee kanten beplaten. De frames kunnen ook worden opgevuld met geluidsisolatie, om een zeer geluidsdichte ruimte te creëren.

frame scheidingswand © Shutterstock - Het plaatsen van een frame met metalen studs is vaak de eerste stap in het opzetten van een gyproc scheidingswand

Verschillende soorten Gyproc scheidingswanden

We gaven in dit artikel al aan dat er wel wat mogelijkheden zijn om vlak van stevigheid en geluidsdichtheid. Dit zijn mogelijke scheidingswanden die kunnen vervaardigd worden met gyprocplaten.

Scheidingswand met geluidsisolatie

In sommige gevallen is een scheidingswand met geluidsdichtheid wenselijk. Denk bijvoorbeeld maar aan een kantoorgebouw met vergaderruimtes. Soms worden immers gevoelige zaken besproken in vergaderruimtes, waardoor het noodzakelijk is dat deze ruimtes volledig geluidsdicht zijn.

Om een scheidingswand zoveel mogelijk geluidsdicht te maken, kiest men vaak voor een dubbelwandige constructie, met twee metalen frames naast elkaar. Tussen deze twee metalen frames zit een spouw, die wordt opgevuld met akoestische isolatie. Wat de isolatie betreft, wordt heel vaak gekozen voor minerale wollen, zoals glaswol en rotswol. Deze isolatiematerialen presteren heel goed op vlak van akoestische isolatie, en kunnen bovendien worden samengedrukt, waardoor ze netjes in het metalen frame kunnen worden geplaatst.

Hoe dik de isolatielaag moet zijn, hangt af van de breedte van de spouw. De spouw kan je zo dik maken als je wil. Hoe dikker de isolatielaag, hoe beter geluid wordt geïsoleerd. Uiteraard moet je ook rekening houden met de kostprijs. Hoe dikker de isolatielaag, hoe hoger de kosten zullen oplopen. Je moet dus een afweging maken.

Soms wordt er ook voor gekozen om meerdere lagen gyprocplaten aan te brengen op de frames, waardoor ook dit kan bijdragen tot de geluidsdichtheid van de ruimte.

scheidingswand plaatsen © Shutterstock - In de meeste gevallen wordt ervoor gekozen om de scheidingswand op te vullen met geluidsisolatie, dat dan in het metalen frame wordt geplaatst.

Scheidingswand in vochtige ruimtes

Scheidingswanden kunnen ook in vochtige ruimtes worden gemonteerd, al moet je hiervoor wel speciale gyprocplaten gebruiken.

Voor scheidingswanden in vochtige ruimtes kies je voor speciale geïmpregneerde gyprocplaten van het type WR. Dit type gyprocplaten nemen nagenoeg geen water op.

Voor de opbouw van scheidingswanden in vochtige ruimtes ga je voor de rest op dezelfde manier te werk als gewone scheidingswanden. De waterdichte gyprocplaten worden dus ook hier gemonteerd op een metalen frame. Je kan de gyprocplaten daarna verder afwerken met verf of met badkamertegels.

Indien de gyprocwand echt in aanraking gaat komen met water, bijvoorbeeld omdat de douche in de nabijheid staat, dan wordt de gyprocwand ook nog eens behandeld met een waterdichte coating. Randen, hoeken en voegen worden nog eens extra waterdicht gemaakt door middel van een soepele watervaste kit.

Scheidingswand met hoge stootvastheid

Voor scheidingswanden in drukke publieke ruimtes is extra stevigheid vereist. In dit geval moeten de scheidingswanden dus extra sterk gemaakt worden, om ervoor te zorgen dat ze tegen een stootje kunnen. Dat kan je doen op verschillende manieren.

Zo zal het type gyprocplaten dat je kiest al kunnen bijdragen tot die stevigheid. Kies in dit geval voor de speciale DuraGyp platen, stevige gyprocplaten versterkt met houtvezel. Deze gyprocplaten zijn speciaal gericht voor gebruik in druk gebruikte plaatsen, zoals restaurants, klaslokalen en openbare lokalen.

Om je scheidingswand extra stevig te maken, kan je ook kiezen voor meerdere metalen frames of meerdere lagen gyprocplaten.

Scheidingswand met houten frame

De meeste scheidingswanden worden opgebouwd met behulp van een metalen frame, maar je kan ook kiezen voor een houten frame. Er wordt vaak gekozen voor zo'n houten frame bij renovaties.

Een houten frame heeft een aantal interessante voordelen ten opzichte van metalen frames. Zo kan hout makkelijk ter plekke verwerkt worden. Bovendien heb je vele mogelijkheden op vlak van houtsoort en dikte.

De opbouw gebeurt op een gelijkaardige manier als bij metalen frames. Ook hier worden de gyprocplaten rechtstreeks op het frame vastgemaakt. Je kan de gyprocplaten nieten, schroeven of nagelen.

Het nadeel van een houten frame is dat het kan krimpen of uitzetten als gevolg van temperatuurschommelingen. Daarom is het belangrijk om hout te nemen dat voldoet aan strenge kwaliteitsvereisten.

Scheidingswand met gebogen randen

Tot slot is het ook mogelijk om gebogen scheidingswanden te monteren. In dit geval wordt gekozen voor buigzame gyprocwanden en flexibele profielen. Buigzame gyprocplaten hebben doorgaans een dikte van 6.5, 9.5 of 12.5mm.

Ook hier gebeurt de opbouw op dezelfde manier. De gyprocplaten worden op een metal stud voorzetwand aangebracht. Maar om dit frame op te bouwen, worden nu flexibele U-profielen gebruikt.

Hoe Gyproc scheidingswanden verder afwerken?

Eens de gyprocplaten op de voorzetwand zijn aangebracht, kan de scheidingswand verder worden afgewerkt. Eerst worden de gyprocplaten nog verder afgewerkt met een voegmiddel en een speciale jointfiller. Het voegmiddel wordt in dunne lagen aangebracht, zodat een mooie egale oppervlakte wordt bekomen.

Hierna kunnen de gyprocplaten verder worden afgewerkt, en hiervoor heb je verschillende mogelijkheden. Je kan de gyprocplaten schilderen of behangen. Wel is het verstandig om eerst een primerlaag aan te brengen. Dit zal de hechting bevorderen, en gaat de zuigende werking van de gyprocplaat tegen.

Hoeveel kost het plaatsen van een Gyproc scheidingswand?

Voor een standaard scheidingswand met gyprocplaten mag je uitgaan van een prijs vanaf 45€ per m².

De prijs voor het laten plaatsen van een gyproc scheidingswand hangt af van wat je juist wenst te bereiken. Zo zijn de gewenste afwerking, de mate van isolatie, de stevigheid, de moeilijkheidsgraad en de totale oppervlakte factoren die een invloed uitoefenen op de prijs.

Voor een standaard scheidingswand met gyprocplaten mag je uitgaan van een prijs vanaf 45€ per vierkante meter.

Gratis offertes: Vergelijk specialisten in gyprocwerken

Op zoek naar een specialist in gyprocwerken aan een competitieve prijs? Vul ons offerteformulier in, en je ontvangt snel gratis offertes van meerdere specialisten actief in jouw regio. Vergelijk snel en makkelijk alle offertes die je ontvangt, en ga in zee met de goedkoopste specialist.

Geen goede offerte ontvangen? Niet erg, alle offertes zijn 100% gratis en vrijblijvend.


gyprocwerken specialist
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Gyprocplaten: het complete overzicht
Vind een gyproc- specialist in uw buurt
Offertes voor gyprocwerken