×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gyprocplaten-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gyproc platen: een compleet overzicht van prijzen en afmetingen

Gyprocplaten zijn uitstekend geschikt voor het afwerken van allerlei binnentoepassingen. Je kan ze inzetten voor het maken van geluidsdichte scheidingswanden, voorzetwanden of plafonds. Ze zijn heel licht, makkelijk te bewerken en aan te brengen op verschillende ondergronden. Bovendien kan je ze nadien afwerken met behangpapier, schilderen of betegelen.

Welke soorten gyprocplaten zijn er? En welke moet jij kiezen voor jouw specifieke project?

In dit artikel:

Voordelen van gyprocplaten

+ Gyprocplaten kunnen relatief groot aangekocht worden, waardoor je op een snelle manier een grote oppervlakte kunt behandelen. Bovendien zijn gyprocplaten ook makkelijk te versnijden, wat je een hele brede waaier aan mogelijke afmetingen geeft.

+ Gyprocplaten zijn heel makkelijk te plaatsen. Je hebt slechts een handvol gereedschappen nodig om de gyprocplaten te versnijden en te bevestigen. Snijden kan via een mes of een zaag, bevestigen kan aan de hand van schroeven, nagels of nietjes.

+ Gyprocplaten zijn heel licht van gewicht. Kleine platen kunnen door slechts één persoon aangebracht worden, voor grotere platen ben je best met twee.

+ Gyprocplaten worden doorgaans bevestigd op een houten of een metalen frame. Maar indien de ondergrond, effen en proper is, dan is het ook mogelijk om de platen rechtstreeks op de muur te bevestigen.

+ Nadat de gyprocplaten zijn aangebracht, kan je ze makkelijk verder afwerken door ze te beschilderen of te behangen. Ook betegelen is in sommige gevallen een optie.

+ Indien je een voorzetwand, scheidingswand of plafond met gyprocplaten maakt, dan kan je de gyprocplaten makkelijk combineren met geluidsisolatie, zoals glaswol of rotswol. Bovendien kan je er ook voor kiezen om gyprocplaten te kopen die al voorzien zijn van een isolatielaag.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Gyprocwerken laten uitvoeren? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een aannemer te zoeken? Wij doen het voor jou!

Bespaar tijd en moeite. Contacteer een gyprocspecialist!

Benieuwd naar het tarief van een professionele aannemer?

Vergelijk prijzen van professionele aannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Gyprocwerken laat je best uitvoeren door een professionele vakman. Je bespaart tijd en moeite, en bovendien krijg je een perfect resultaat. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
gyprocwerken specialist

aanvraag starten


gyprocplaten © Shutterstock - Standaard gyprocplaten hebben een lichte kleur, en zijn perfect geschikt voor de meeste binnentoepassingen

Soorten gyprocplaten

Het assortiment van Gyproc is zeer uitgebreid. Voor verschillende toepassingen is er wel een specifieke gyprocplaat te vinden.

Dit zijn de verschillende soorten gipsplaten in het assortiment van Gyproc.

Standaard gyprocplaten

Gyproc heeft een standaard gipsplaat in het assortiment dat kan ingezet worden in een brede waaier aan binnentoepassingen. Deze plaat heeft een kern van gips en is omhuld met sterk karton. De standaard gipsplaat is van uitstekende kwaliteit en voldoende stevig voor de meeste toepassingen. Het is de geschikte plaat voor iedereen die op zoek is naar een gipsplaat zonder extra wensen of opties.

Waterwerende gyprocplaten

Voor toepassingen in vochtige ruimtes heeft Gyproc een waterwerende gipsplaat in het assortiment. De plaat is te herkennen aan z’n groene kleur. De waterwerende gyprocplaat is niet enkel bedoeld voor vochtige ruimtes, maar bijvoorbeeld ook voor technische ruimtes.

Deze plaat heeft een onbrandbare gipskern, met daarom een laag van extra sterk karton. Bovendien worden er tijdens het productieproces ook waterafstotende additieven toegevoegd. De kern van de plaat is ademend, wat betekent dat het oppervlak onder de plank ook kan “ademen”.

waterwerende gyprocplaten © Shutterstock - Voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer, wordt steeds gekozen voor waterwerende gypocplaten, te herkennen aan hun typische groene kleur

Brandwerende gyprocplaten

Dit type gyprocplaten is geschikt voor ruimtes met een hoger risico voor brandgevaar. Ze zijn te herkennen aan hun rode kleur.

Ook deze platen zijn van uitstekende kwaliteit, met een onbrandbare gipskern, en daarom een omhulsel van extra sterk karton.

Soundblock gyprocplaten

De Soundblock gyprocplaten zijn geschikt voor toepassingen in luidruchtige of net stille ruimtes. Deze platen hebben namelijk een akoestische werking.

Ook deze platen hebben een harde gipskern, met daarrond een omhulsel van extra sterk karton.

Activ’Air gyprocplaten

Dit type gyprocplaten heeft een luchtzuiverende werking, en zijn daarom zeer goed geschikt bij toepassingen die bedoeld zijn om een gezond binnenklimaat te creëren.

De platen hebben een sterke gipskern, en zijn omhuld met een zeer glad, sterk en voorbehandeld karton.

Habito gyprocplaten

Tot slot kan je ook nog kiezen voor de Habito gyprocplaten. Dit zijn extra stevige gyprocplaten, en bedoeld om zware dingen op te hangen. Ze zijn sterker, stiller en stabieler dan de andere soorten gyprocplaten in deze lijst.

De Habito gyprocplaten hebben als voordeel dat ze schokbestendig en scheurvrij zijn, en dat ze toch zeer gebruiksvriendelijk zijn.

In welke formaten zijn gyprocplaten te verkrijgen?

Gyprocplaten zijn te verkrijgen in verschillende formaten. Standaard meet een gyprocplaat 2.4 op 1.2 meter, maar de platen zijn ook in andere lengtes en breedtes te verkrijgen.

De lengtes van de gyprocplaten kunnen variëren van 1.2 tot 3 meter, terwijl de breedtes kunnen variëren van 0.6 tot 1.2 meter.

Ook qua diktes heb je als consument een behoorlijke keuze. De diktes variëren tussen 9mm en 15mm.

Uiteraard zijn gyprocplaten steeds makkelijk te versnijden in de afmetingen die je zelf wil. Dit kan makkelijk met behulp van een mes of een zaag.

ABA of 4xABA gyprocplaten: wat is het verschil?

Indien je op zoekbent naar gyprocplaten, dan zal je regelmatig de termen "ABA" en "4xABA" tegenkomen. Wat is juist het verschil tussen deze twee termen?

De termen “ABA” en “4xABA” hebben betrekking tot de randafwerking van de gyprocplaten. ABA gyprocplaten zijn platen die langs de lange zijden een afgeschuinde boord hebben. Bij sommige toepassingen, zoals bij het plaatsen van een scheidingswand of voorzetwand, kunnen de platen dan netjes tegen elkaar geschoven worden. Ze sluiten dan goed tegen elkaar aan, waarna je ze nog eens netjes kan afwerken met behulp van speciale ABA-Joint Mix.

Een scheidingswand plaatsen met behulp van gyprocplaten? Zo ga je te werk!

4xABA gyprocplaten zijn dan weer platen die ook aan de korte zijden van de plaat afgeschuinde boorden hebben. Dit betekent dat deze platen langs de vier zijden kunnen grenzen aan andere gyprocplaten. Dit komt van pas in een aantal specifieke toepassingen, zoals het plaatsen van gyproc plafonds.

Gyproc plaatsen aan het plafond? Zo ga je te werk!

Wat is de prijs van gyprocplaten?

De prijs voor het laten plaatsen van gyprocplaten is vooral afhankelijk van de toepassingen en de oppervlakte van de werken. Zo zal de prijs verschillen al naargelang je een scheidingswand wil plaatsen, en of plafond in gyproc wil plaatsen.

Gemiddeld zal de prijs voor het plaatsen van gyprocplaten schommelen tussen de 25 en de 60 euro per vierkante meter.

Wil je graag een gedetailleerde prijs op maat kennen? Dan doe je er goed aan om offertes aan te vragen bij verschillende specialisten in gyprocwerken. Zij kunnen je bovendien bijstaan met het nodige advies, op basis van hun expertise en ervaring.

Gratis offertes: Vergelijk specialisten in gyprocwerken

Benieuwd naar de tarieven van specialisten in gyprocwerken? Bespaar je de moeite om ze allemaal één voor één te contacteren. Dat doen wij voor jou!

Vul onderstaand formulier in, en wij brengen je in contact met de beste specialisten in jouw streek. Je ontvangt van elk van hen een offerte, die je rustig kan vergelijken. Zo kan je flink wat besparen op de prijs.

Alle offertes zijn gratis, en zonder enige verplichting.


gyprocwerken specialist
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Gyprocplaten: het complete overzicht
Vind een gyproc- specialist in uw buurt
Offertes voor gyprocwerken