×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gyprocplaten-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gyproc plaatsen aan het plafond? Zo ga je te werk!

Om snel een stevig plafond te maken, zijn gyproc platen een uitstekende keuze. Gyproc plafonds kunnen vrij snel geconstrueerd worden, wat de kosten op arbeid alleen maar ten goede komen.

Iedereen kent ondertussen de vele voordelen van Gyproc. Maar om je plafond te maken, heb je bovendien ook veel keuze op vlak van bevestigingsmaterialen. In dit artikel overlopen we welke mogelijkheden je hebt.

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Gyprocwerken laten uitvoeren? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een aannemer te zoeken? Wij doen het voor jou!

Bespaar tijd en moeite. Contacteer een gyprocspecialist!

Benieuwd naar het tarief van een professionele aannemer?

Vergelijk prijzen van professionele aannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Gyprocwerken laat je best uitvoeren door een professionele vakman. Je bespaart tijd en moeite, en bovendien krijg je een perfect resultaat. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
gyprocwerken specialist

aanvraag starten


gyproc plafond © Shutterstock - Een plafond maken van gyprocplaten is niet zo heel moeilijk, maar je moet wel een vastgelegd stappenplan volgen

Soorten Gyproc plafonds

Gyprocplaten kan je gebruiken om verschillende soorten plafonds te maken. Bij klassieke rechte plafonds kan je kiezen tussen een afgehangen plafond en een vrijdragend plafond. Maar je kan gyprocplaten ook gebruiken om een schuin dak verder af te werken.

Afgehangen plafond

Bij een afgehangen plafond worden de gyprocplaten rechtstreeks op de bovenliggende structuur bevestigd. Deze methode heeft als voordeel dat je geen aparte constructie moet opbouwen om je gyprocplaten aan op te hangen. Ook is het de meest geschikte methode wanneer een grote afstand moet overspannen worden.

Maar een afgehangen plafond is niet in elke situatie even haalbaar. De bovenliggende structuur moet immers stevig genoeg zijn om het gewicht van de gyprocplaten te kunnen dragen.

Er zijn twee manieren om gyprocplaten op het plafond te bevestigen. Ofwel worden gyprocplaten rechtstreeks op het plafond geplaatst, ofwel werkt men met PlaGyp platen, die via profielen en beugels worden geplaatst.

Rechtstreekse plaatsing op het plafond

In dit geval zal men de gyprocplaten rechtstreeks op de bovenliggende structuur bevestigen door middel van schroeven. Ze worden hierbij rechtstreeks op de onderliggende kepers of balken geschroefd, en er wordt dus geen gebruik gemaakt van metalen profielen of beugels.

Bij rechtstreekse plaatsing op de bovenliggende structuur is het altijd uitkijken of de gyprocplaten wel 100% waterpas geplaatst kunnen worden. Als de onderliggende kepers of balken niet volledig waterpas zijn, moeten eerst houten planken waterpas en dwars op de kepers of balken geplaatst worden. Pas daarna kunnen de gyprocplaten op de dwarse planken aangebracht worden. Een andere methode is de PlaGyp methode, die in het volgende punt aan bod komt.

Nadat de gyprocplaten zijn aangebracht, kunnen de kopse voegen verder worden afgewerkt met een voegband en een ABA-jointfiller.

Plaatsing met PlaGyp

Bij een Plagyp plafond zullen de gyprocplaten niet rechtstreeks op de onderliggende structuur worden aangebracht, maar wel met behulp van metalen profielen en beugels. Dit heeft als voordeel dat het plafond volledig waterpas gemaakt kan worden. Een ander voordeel is dat je een verlaagd plafond kan bekomen. Je kan het plafond verlagen zoals je zelf wil.

Met deze methode is het bovendien mogelijk om grotere afstanden te overspannen. De beugels worden vastgemaakt aan de bovenliggende structuur, die voor de nodige stabiliteit zorgt. Hierdoor zal je gyproc plafond niet gaan doorhangen als gevolg van de grote afstand en het gewicht van de gyprocplaten.

Vrijdragend plafond

Een vrijdragend plafond zal niet aan de bovenliggende structuur bevestigd worden, maar wel aan de muren eromheen. Deze methode is vooral interessant wanneer de ruimte waar je het plafond wil aanbrengen niet zo groot is. Ook is deze methode het interessantst wanneer de bovenliggende structuur niet in goede staat is, en dus niet geschikt om een gyproc plafond te dragen.

Deze methode is ook geschikt om een verlaagd plafond te creëren.

Bij deze methode zal men doorgaans werken met metalen studs en profielen die aan de muur worden bevestigd. Het zijn ook dit soort profielen die worden gebruikt voor het aanmaken van voorzetwanden in gyproc. Alleen moeten de profielen voor het plafond iets sterker zijn dan de profielen voor de voorzetwand, aangezien ze een groter gewicht moeten aankunnen.

Aan de profielen worden metalen dwarsliggers bevestigd, waardoor een metalen raamwerk ontstaat. Het is aan dit raamwerk dat de gyprocplaten bevestigd zullen worden.

Verderop in dit artikel beschrijven we het stappenplan voor het maken van een gyproc plafond via deze methode.

Schuin dak

Ook schuine daken kunnen worden gemaakt of afgewerkt met gyprocplaten. Vaak wordt ook hier het Plagyp systeem met profielen en beugels gebruikt. De beugels worden dan aan de gordingen van het dak bevestigd, en samen met metalen profielen wordt een raamwerk gecreëerd dat als draagstructuur kan dienen. Hieraan worden dan de gyprocplaten bevestigd.

Met deze methode is het trouwens ook mogelijk om isolatie te plaatsen. Breng hierbij eerst de isolatie tussen de kepers aan, alvorens het metalen raamwerk te plaatsen. Ook mag je niet vergeten de isolatielaag af te dekken met een dampscherm, om vochtschade te vermijden.

gyproc plafond plaatsen © Shutterstock - Voor het plaatsen van een gyproc plafond kan je kiezen tussen een afgehangen plafond en een vrijdragend plafond

Welke Gyprocplaten gebruiken?

Er zijn verschillende soorten gyprocplaten op de markt. Welke gyprocplaten gebruik je best voor het maken van je plafond?

In de meeste gevallen zijn de normale witte gyprocplaten perfect geschikt voor het maken van je plafond. Het is slechts in een aantal gevallen dat je moet opletten op je keuze van gyprocplaten.

Vooral in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de keuken, moet je speciale gyprocplaten gebruiken, die beter bestand zijn tegen vocht. Het gaat dan om gyprocplaten van 9mm dik die vooraf geïmpregneerd zijn met een hydrofoberend middel. De platen zijn makkelijk te herkennen aan hun groene kleur.

Om de platen aan te brengen kan je kiezen voor één van de methodes die we in dit artikel al bespraken. Je kan ze dus vrijhangend aanbrengen, of je kan ze bevestigen aan de onderliggende structuur.

Denk er aan dat je ook voor de wanden speciale vochtbestendige gyprocplaten gebruikt. Vaak gebruikt men voor de wanden gyprocplaten van 12,5mm dik.

Welke soorten gyprocplaten zijn er? Bekijk hier een volledig overzicht!

gyproc plafond plaatsen © Shutterstock - In de meeste gevallen zijn de gewone witte gyprocplaten perfect geschikt voor het plaatsen van een gyproc plafond

Hoe een Gyproc plafond plaatsen? Stappenplan!

In veel gevallen zal een gyproc plafond worden geplaatst met behulp van metalen studs en profielen. De profielen worden aan de muur bevestigd, waarna dwarsliggers aan de profielen worden bevestigd. Tot slot worden de gyprocplaten aangebracht.

Zo ga je te werk!

Stap 1: Afmeten

In de eerste stap ga je alles goed afmeten. Je moet de metalen profielen immers overal op dezelfde hoogte hangen. Bovendien moet alles volledig waterpas hangen. Meet dus de gewenste hoogte vanaf de vloer, en duid een markering aan in de vier hoeken. Gebruik indien nodig een laserwaterpas.

Op de aangeduide hoogte trek je vervolgens een lijn op beide lange muren met behulp van een smetkoord.

Stap 2: Raamwerk bouwen met metalen profielen

Nu is het tijd om het metalen raamwerk te bouwen. Dit doe je in verschillende stappen.

Als eerste breng je de metalen profielen aan op de lange muren.Maak deze profielen om de 60cm vast met spijkerpluggen of schroeven.

Vervolgens breng je aan de twee korte zijden van de muur de verticale profielen aan. Deze maak je om de 125cm vast met spijkerpluggen of schroeven.

Daarna kan je de dwarsliggers aanbrengen. Op voorhand knip je de dwarsliggers op de juiste lengte met behulp van een blikschaar. Daarna kan je ze in de horizontale profielen klemmen. Maak ze vervolgens vast aan de profielen met tekschroeven. Dit zijn zelfborende plaatschroeven die vaak gebruikt worden om profielen onderling aan elkaar te bevestigen.

metalen frame plafond © Shutterstock - Het aanbrengen van een metalen frame aan het plafond is een belangrijke stap in het plaatsingsproces

Stap 3: Isolatie plaatsen

Het voordeel van een verlaagd plafond met profielen is dat het makkelijk te isoleren is. Leg het isolatiemateriaal gewoon bovenop met metalen raamwerk.

Vergeet dit niet te doen alvorens je de gyprocplaten bevestigt.

Stap 4: Gyprocplaten bevestigen

Tot slot kan je starten met het aanbrengen van de gyprocplaten aan de onderkant van het metalen raamwerk. Is de breedte van het plafond kleiner dan de lengte van de gyprocplaat? Dan moeten de gyprocplaten overlangs geplaatst worden. Hierdoor vermijdt je extra voegwerken aan de kopse kant van de gyprocplaat.

Bij grotere breedtes kunnen de platen ook dwars gemonteerd worden. In dat geval gebruik je best een plaat met 4 afgeschuinde kanten. Dit geeft een perfecte voegafwerking.

De platen schroef je best om de 25cm vast met speciale gipsplaatschroeven. Gebruik eventueel een "derde hand" of telescopische steun, om de plaat te ondersteunen tijdens het vastschroeven.

gyproc plafond plaatsen © Shutterstock - Nadat het isolatiemateriaal is aangebracht, is het tijd om de gyprocplaten te bevestigen

Prijs voor het plaatsen van een Gyproc plafond

De gemiddelde prijs voor een gyproc plafond bedraagt tussen de 55€ en de 70€ per vierkante meter. De totale kostprijs zal vooral afhangen van de totale oppervlakte en het type bevestiging die je gaat gebruiken.

Maar er zijn uiteraard ook nog enkele extra's die een invloed uitoefenen op de uiteindelijke kostprijs. Denk hierbij maar aan het aanbrengen van isolatie, of het plaatsen van inbouwspots.

Wil je graag een prijs op maat weten? Dan raden we aan om offertes op maat aan te vragen bij verschillende gyprocplaatsers, en hun prijzen te vergelijken.

Gratis offertes: Vergelijk specialisten in gyprocwerken

Door ons onderstaande offerteformulier in te vullen, kunnen wij je in contact brengen met verschillende gyprocplaatsers in je regio. Zij sturen je elk een offerte op maat door, waarna je hun prijzen kan vergelijken. Op die manier weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor het werk.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


gyprocwerken specialist
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Gyprocplaten: het complete overzicht
Vind een gyproc- specialist in uw buurt
Offertes voor gyprocwerken