×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gyprocplaten-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gyplat platen: voordelen, toepassingen en prijzen

Gyplat platen zijn een alternatief voor gyprocplaten. Ze worden vooral gebruikt voor plafonds, in het geval dat rechtstreeks bepleisteren op een bepaald oppervlak niet tot de mogelijkheden behoort. Een plafond uit gyplatplaten is perfect egaal en stevig, aangezien de platen op een stevige houten of metalen ondergrond worden aangebracht.

Gyplat platen zijn dus de ideale keuze wanneer er bepleisterd moet worden. Wil je verven of behangen, dan ga je best voor gyprocplaten.

In dit artikel:

Wat zijn Gyplatplaten?

Gyplat platen zijn pleisterplaten die speciaal ontworpen zijn voor plafonds die bepleisterd moeten worden. De platen bestaan uit een kern van onbrandbaar gips, en het omhulsel van de platen bestaat uit sterk karton. Het is dit poreuze karton dat voor een goede hechting zorgt met het pleister.

Gyplat platen zijn voornamelijk geschikt voor plafonds onder houten vloeren of daken. De plaatsing van de platen gaat heel makkelijk, aangezien ze voorzien zijn van afgeronde randen die perfect op elkaar aansluiten.

Gyplat platen zijn enkel geschikt om bepleisterd te worden. Wil je verven of behangen, dan kies je nog steeds beter voor gyprocplaten.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Gyprocwerken laten uitvoeren? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een aannemer te zoeken? Wij doen het voor jou!

Bespaar tijd en moeite. Contacteer een gyprocspecialist!

Benieuwd naar het tarief van een professionele aannemer?

Vergelijk prijzen van professionele aannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Gyprocwerken laat je best uitvoeren door een professionele vakman. Je bespaart tijd en moeite, en bovendien krijg je een perfect resultaat. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
gyprocwerken specialist

aanvraag starten


Gyplat platen © Shutterstock - Door het omhulsel van sterk karton zijn Gyplat platen doorgaans iets donkerder van kleur dan Gyproc platen

Wat zijn de voordelen van Gyplatplaten?

Het voornaamste voordeel van gyplat is ongetwijfeld het feit dat ze uiterst geschikt zijn om bepleisterd te worden. Hier zorgt het poreuze kartonnen omhulsel voor.

Maar gyplat heeft nog een aantal andere mooie voordelen. Een overzicht:

+ Qua veiligheid kan gyplat zeker een aantal mooie troeven op tafel leggen. Het pleister dat in Gyplat platen zit, is 100% brandwerend.

+ Gyplat platen zijn te verkrijgen in handige formaten, die ook makkelijk te plaatsen en te bewerken zijn.

+ Gyplat platen zijn een uiterst duurzaam product. Ze beschikken zelfs over een certificaat, het zogenaamde cradle-to-cradle certificaat, dat zegt dat tijdens het productieproces geen enkel verlies van grondstoffen voorkomt.

Hoe Gyplatplaten plaatsen?

Eén van de kenmerkende eigenschappen van Gyplat platen is hun zware gewicht. Dat komt vooral door de harde kern van pleister in de platen. Omwille van dit zware gewicht moeten Gyplat platen steeds worden verankerd aan een stevige houten of metalen constructie.

Het is de correcte plaatsing van die metalen of houten constructie die voor een groot stuk zal bepalen of je een glad geplaatst stucplafond verkrijgt. Kies je voor een houten contructie, dan begin je met het aanbrengen van basislatten tegen het plafond. Bovenop deze basislatten wordt een tweede laag latten dwars over de eerste laag aangebracht. De stucplaten worden vervolgens dwars op de draaglatten geschroefd. Je verankert de platen met behulp van snelbouwschroeven.

Kies je voor een metalen constructie, dan worden basisprofielen en draagprofielen met behulp van ankerplugs en afhangers aan het plafond vastgemaakt. Vervolgens worden de stucplaten op de constructie vastgeschroefd.

Ben je handig aangelegd, dan is de montage van deze draagconstructie zelf uit te voeren. Belangrijk is uiteraard wel om de juiste verwerkingsvoorschiften te volgen. Ben je niet zeker van je stuk? Dan is het nog altijd het verstandigst om contact op te nemen met een ervaren specialist in gyprocwerken.

Hoe een Gyplat plafond bepleisteren?

Van zodra de gyplatplaten zijn verankerd aan de houten of metalen constructie, kan je overgaan tot het bepleisteren van de platen.

Eén van de grote voordelen van Gyplat platen is dat ze geen voorbehandeling of gaasband nodig hebben voor de naden. Je kan de pleister perfect door de naden drukken, de platen zullen net hierdoor aan stabiliteit winnen. De platen zullen hierdoor ook langs de achterkant tegen elkaar gehecht worden.

Gyproc platen worden enkel aan de randen bepleisterd. Bij gyplat platen, daarentegen, moet de hele plaat bepleisterd worden. Bovendien heb je een pleisterlaag nodig van minstens 10mm om tot een goed resultaat te kunnen komen.

Qua afwerking heb je de keuze tussen een perfect egaal afgewerkte plaat, of een plaat met een geschuurde afwerking. Het resultaat dat je wil bereiken bepaalt ook het materiaal waarmee je moet werken. Voor een geschuurde afwerking heb je speciale schuurband of schuurgips nodig. Het vergt een speciale techniek, maar het eindresultaat geeft best een unieke uitstraling aan je plafond.

Gyplat of Gyproc?

Wat is nu juist het verschil tussen gyprocplaten en gyplatplaten? Wanneer kies je best voor gyproc, en wanneer kies je voor gyplat?

Wil je een stucplafond, dan kies je voor gyplatplaten. Deze pleisterplaten zijn speciaal ontworpen voor oppervlakten die niet rechtstreeks bepleisterd moeten worden. Ze zijn dus perfect om te plaatsen onder houten vloeren of daken.

Voor alle andere afwerkingen kies je best voor gyprocplaten. Het grote voordeel van gyprocplaten is het feit dat ze zeer licht zijn, en dus ook makkelijk te plaatsen. Ze zorgen in vele situaties voor een snelle en efficiënte oplossing.

Gyprocplaten kunnen op verschillende manieren verder worden afgewerkt. Zo kunnen ze perfect behangen of beschilderd worden.

Ook bieden ze een oplossing voor speciale ruimtes, zoals de badkamer. Voor vochtige ruimtes heeft Gyproc immers speciale waterwerende gipsplaten in het gamma. Je kan deze platen herkennen aan hun typische groene kleur.

Ontdek hier een volledig overzicht van alle soorten Gyprocplaten.

Wat is de prijs voor Gyplat platen?

Een stucplaat heeft een standaard afmeting van 200 op 40cm, en is 9,5mm dik. Voor dit formaat betaal je gemiddeld zo'n 2,5 à 4€ per stuk.

Laat je de werken uitvoeren door een vakman, dan moet ook de montage van de houten of metalen constructie betaald worden. De prijs voor de montage kan licht verschillen al naargelang het materiaal waaruit de constructie wordt opgetrokken.

Dit zijn de richtprijzen voor pleisterwerken met gyplatplaten volgens draagstructuur:

Soort constructiePrijs per m²
Metalen draagconstructie17 - 20€
Houten draagconstructie20 - 23€

Gratis offertes: Vergelijk specialisten in gyprocwerken

Wil je gyprocwerken uitvoeren, maar doe je graag een beroep op een ervaren vakman? Dan wil je uiteraard ook graag weten hoeveel die zou kosten.

Via ons offerteformulier vraag je in één keer meerdere gratis offertes aan bij verschillende gyprocspecialisten in jouw buurt. Vergelijk alle offertes op je gemak, en bespaar tot wel 35% op je factuur.

Alle offertes zijn bovendien gratis en zonder enige verplichting.


gyprocwerken specialist
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Gyprocplaten: het complete overzicht
Vind een gyproc- specialist in uw buurt
Offertes voor gyprocwerken