×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gyprocplaten-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gyproc in de douche? Wat zijn de mogelijkheden, en hoe ga je te werk?

Gyprocplaten zijn een geliefkoosd materiaal voor veel klussers. We gebruiken ze allemaal wel eens om een muur of plafond verder af te werken.

Maar zijn gyprocplaten ook geschikt om in de douche te plaatsen? En zo ja, hoe ga je dan te werk?

In dit artikel:

Waar kan je gyproc platen plaatsen?

Gyprocplaten kunnen ook in vochtige ruimtes geplaatst worden, zoals de badkamer of de keuken. Wel moet je dan op een iets andere manier tewerk gaan.

In de badkamer kan je gyprocplaten plaatsen aan zowel de muren als het plafond.

Muren

Wil je de muren van de badkamer bekleden met gyprocplaten? Dat is perfect mogelijk. In dit geval zal je werken met een voorzetwand. De gyprocplaten zullen met andere woorden worden aangebracht op een houten of een metalen frame. Dit frame wordt voor de bestaande badkamerwand geplaatst.

Plafond

Maar het is ook mogelijk om gyprocplaten aan het plafond te bevestigen. En hoewel de moeilijkheidsgraad hier iets hoger ligt, wordt op net dezelfde manier tewerk gegaan. Ook hier worden de gyprocplaten op een houten of een metalen frame geplaatst. Dit frame wordt rechtstreeks bevestigd aan het plafond van de badkamer, of hoog aan de muren.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Gyprocwerken laten uitvoeren? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een aannemer te zoeken? Wij doen het voor jou!

Bespaar tijd en moeite. Contacteer een gyprocspecialist!

Benieuwd naar het tarief van een professionele aannemer?

Vergelijk prijzen van professionele aannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Gyprocwerken laat je best uitvoeren door een professionele vakman. Je bespaart tijd en moeite, en bovendien krijg je een perfect resultaat. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
gyprocwerken specialist

aanvraag starten


gyproc douche © Shutterstock - Bij het plaatsen van een nieuwe douche is het belangrijk om de juiste gyprocplaten te plaatsen, namelijk de waterwerende gyprocplaten met groene kleur.

Welke soorten gyprocplaten komen in aanmerking?

Wil je gyprocplaten in de badkamer gebruiken, dan moet je wel rekening houden met een aantal zaken. Het belangrijkste aandachtspunt is ongetwijfeld het type gyprocplaat. Niet elke gyprocplaat komt immers in aanmerking om in de badkamer gebruikt te worden.

Kies voor een gyprocplaat die goed overweg kan met schommelende vochtigheidsgraden. In het assortiment van Gyproc staan vooral de groene gyprocplaten hierom bekend. Deze gyprocplaten staan ook wel bekend als WR gyproc, waarbij WR staat voor Water Repellent of waterafstotend. In plaats van papier hebben deze gyprocplaten dunne glasvezelmat aan de buitenste lagen. Hierdoor krijgt schimmelvorming geen kans.

Voor de wanden van de badkamer of douche gebruik je de gewone ABA-versie van de groene gyproc. Voor de plafonds gebruik je echter de 4xABA gyproc plaat.

Let er wel op dat groene gyproc enkel geschikt is voor ruimtes met wisselende vochtigheidsgraad, en niet voor ruimtes met een constante hoge vochtigheidsgraad. Denk hierbij aan zwembaden of sauna's.

Ontdek hier een volledig overzicht van alle soorten Gyprocplaten.

gyproc douche © Shutterstock - Een badkamer of douche in het bijzonder kan perfect worden afgewerkt met gyprocplaten, zolang je een waterwerende variant gebruikt.

Hoe plaats je gyprocplaten in de douche?

Naast het type gyprocplaten is ook het plaatsingsproces iets anders dan bij droge ruimtes. Bij het plaatsen van gyprocplaten in de badkamer of de douche moet waterdichtheid constant in het achterhoofd zitten.

Badkamer opmeten

Als eerste moet je natuurlijk weten hoe groot je gipsplaten moeten zijn. Daarom is het noodzakelijk om eerst je badkamer op te meten.

Bij het opmeten hou je meteen ook rekening met de plaatsen waar openingen moeten komen in de gipsplaten. Denk hierbij aan stopcontacten, lichtschakelaars, lichtarmaturen, enz.

Gipsplaten op maat snijden en openingen voorzien

Nadat alles is opgemeten, kan je beginnen met het op maat versnijden van de gipsplaten. Gebruik hiervoor een meetlint, en markeer alle snijlijnen op de gipsplaat.

Om gaten en openingen in de gipsplaat aan te brengen, gebruik je best een mes. Om perfecte cirkels te tekenen op de gipsplaat, gebruik je best een passer.

Gipsplaten aanbrengen

Als alle gipsplaten voorzien zijn van de juiste afmetingen en openingen, kan je ze ophangen aan het frame van hout of metaal. Je kan het best beginnen met de grote gipskartonplaten, terwijl je de kleinere platen voor het eind houdt.

Gipsplaten kunnen trouwens zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. Uiteraard hou je best rekening met hoe je ze juist hebt opgemeten en versneden.

Tapen

Nadat de gipskartonplaten zijn opgehangen aan het frame, moeten de naden worden aangepakt. Ga over elke verbinding met gipsplaatverbinding, en plak ze daarna af met tape. Als dit is opgedroogd, moet je nog eens een tweede keer en een derde keer met gipsplaatverbinding over de naden gaan.

Gipsplaten afwerken

In de laatste fase kan je de gipskartonplaten afwerken. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden. Meer hierover in de volgende paragraaf.

gyproc in de badkamer © Shutterstock - Nadat de gyprocplaten zijn aangebracht, is het noodzakelijk om de naden perfect af te dichten met tape en gipsplaatverbinidiing.

Hoe gyprocplaten verder afwerken?

De gyprocplaten die je in de badkamer hebt aangebracht, kan je op verschillende manieren verder afwerken. Dit is zelfs noodzakelijk, want de groene gyproc mag dan wel bestand zijn tegen hogere luchtvochtigheid, het mag niet in aanraking komen met spatwater.

De meest gebruikelijke manieren om gyproc in de badkamer af te werken, zijn beschilderen of betegelen.

Betegelen

Als alle gipsplaten gevoegd zijn, en je hebt een waterdicht voorstrijkmiddel aangebracht, kan je de gipsplaten betegelen. De tegels worden met speciale tegellijm om de gipsplaten aangebracht. Ook voor het voegen van de tegels gebruik je een waterdicht materiaal.

Beschilderen

Je hebt ook de keuzemogelijkheid om je gyprocplaten te beschilderen, eveneens nadat ze eerst zijn gevoegd en nadat een waterdicht voorstrijkmiddel is aangebracht. Belangrijk hier is uiteraard dat je gebruik maakt van waterdichte verf.

Wil je echter de gyprocplaten in de douche plaatsen, dan is betegelen de meest aangewezen afwerking.

gyproc betegelen © Shutterstock - Gyproc betegelen is maar één van de mogelijkheden om de wanden in je badkamer verder af te werken.

Wat is de prijs voor het plaatsen van gyprocplaten?

De prijs voor het plaatsen van gyprocplaten in de douche of de badkamer is afhankelijk van verschillende factoren. De oppervlakte die behandeld moet worden is uiteraard een belangrijke invloedsfactor. Daarnaast spelen ook de toepassing (muur of plafond) en de moeilijkheidsgraad een grote rol.

Indien je een gyproc voorzetwand wil plaatsen, mag je rekenen op een prijs van zo'n 25 à 30 euro per m². De prijzen voor het plaatsen van een gyproc plafond zijn, omwille van de moeilijkheidsgraad, iets hoger. Hier mag je rekenen op een prijs die schommelt tussen de 55 en de 70 euro per m². Deze prijzen zijn exclusief het aanbrengen van een afwerking (betegeling of beschildering). Hou er dus rekening mee dat je deze prijs er nog moet bijtellen.

Gratis offertes: Vergelijk specialisten in gyprocwerken

Hoe dan ook doe je voor het plaatsen van gyproc in de badkamer, en zeker in de douche, best een beroep op een ervaren vakman. Zij weten waar de valkuilen liggen, en bieden de beste garantie om een badkamer zonder schimmel- en vochtproblemen.

Vul onderstaand formulier in, en je ontvangt gratis offertes op maat van specialisten in gyprocwerken. Vergelijk alle offertes grondig, zodat je een aanzienlijk bedrag kan besparen op je eindfactuur. Alle offertes zijn bovendien gratis en vrijblijvend.


gyprocwerken specialist
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Gyprocplaten: het complete overzicht
Vind een gyproc- specialist in uw buurt
Offertes voor gyprocwerken